Home Be a Better Recycler Project «πατάρι»: Τι πετάμε, τι κρατάμε και τι ανακυκλώνουμε
Ανακύκλωση Συσκευών - Project «πατάρι»: Τι πετάμε, τι κρατάμε και τι ανακυκλώνουμε

Project «πατάρι»: Τι πετάμε, τι κρατάμε και τι ανακυκλώνουμε

Πώς να ξεφορτωθείτε τα άχρηστα αντικείμενα και που να πετάξετε το fax και την τοστιέρα των φοιτητικών σας χρόνων.

H Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. διαθέτει το μεγαλύτερο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ελλάδα.

Τα περισσότερα σπίτια που έχουν χτιστεί κυρίως στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας έχουν πατάρια. Ναι, αυτός ο μικρός χώρος που κάνει τα μπάνια μας χαμηλοτάβανα- λες και ντούζ κάνουν μόνο τα χόμπιτ του σπιτιού- και που κατά περιπτώσεις είναι αρκετά μεγάλος, ικανός για να κρύψει 2-3 από δαύτα. Βέβαια, αυτά που “κρύβουν” στην πραγματικότητα τα πατάρια μας είναι συνήθως άχρηστα αντικείμενα κι ας νομίζουμε εμείς ότι είναι “θησαυροί”. Υπό αυτήν την σκέψη και με μια πρωτόγνωρη διάθεση νοικυκυροσύνης γεννήθηκε το project πατάρι.

Η περασμένη Κυριακή αφιερώθηκε όλη σε αυτό και είμαι περήφανη για το αποτέλεσμα. Το 80% των πραγμάτων που είχα αποθηκεύσει εκεί με τα χρόνια μου ήταν αχρείαστο ή άχρηστο. Κράτησα κάποια αναμνηστικά και πέταξα κάτι σκοροφαγωμένες ψάθες, ληγμένα αντηλιακά και άλλα καλοκαιρινά αξεσουάρ μαζί με κόκκους άμμου από τις μισές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Το αίσθημα ήταν σαν να ξεφορτώθηκα 30 κιλά. Τόσο πρέπει να ήταν άλλωστε και το βάρος των αντικειμένων που όντως ξεφορτώθηκα, είτε στα συμβατικά σκουπίδια, είτε στην Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

Σε αυτό το τελευταίο θα ήθελα να σταθώ. Είναι πολύ σημαντικό όταν κάνουμε τέτοιου είδους εκκαθαρίσεις να ξέρουμε που πετάμε το κάθε τι. Για παράδειγμα, τι κάνουμε με τις συσκευές fax και μια οθόνη υπολογιστή των ‘90s; Ρίχνουμε στους μπλε κάδους τους φορτιστές από τα παλιά μας laptop ή τις τηλεοράσεις που δεν δουλεύουν ή μήπως τα αφήνουμε έξω και δίπλα από τους κάδους; Σίγουρα, τίποτα από τα παραπάνω. Στην περίπτωσή μου, ο χαλασμένος απο χρόνια ανεμιστήρας έπρεπε να κατέβει απο το πατάρι, εκείνο το DVD player με το οποίο έκανα τα πρώτα binge watching της εφηβείας μου είχε έρθει η ώρα να φύγει απο το σπίτι και τέλος τα τόσα καμένα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που κρατούσα με την ελπίδα πως το θαύμα των Χριστουγέννων θα  τα επισκεφθεί και να τους δώσει ξανά την λάμψη τους, βρήκαν όλα τη θέση που τους αρμοζει- στους κάδους της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.

Η συγκεκριμένη εταιρεία κάνει την ανακύκλωση πιο εύκολη διότι πολύ απλά αναλαμβάνει δωρεάν την εναλλακτική διαχείριση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ελλάδα, καλύπτοντας όλη τη χώρα αλλά και όλες τις κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών. Το ξέρατε;

Ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες για την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., διαπίστωσα ότι πρόκειται για μια εγκεκριμένη από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης εταιρεία, η οποία εδώ και 18 χρόνια συνεργάζεται με όλες τις εταιρείες ηλεκτρικών ειδών, με καταστήματα σούπερ μάρκετ, δήμους, οργανισμούς και φροντίζει για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών. Είναι ο “αφανής ήρωας” που διασφαλίζει την ορθή ανακύκλωση όλων των ηλεκτρικών συσκευών, λαμπτήρων και τόνερ και διαθέτει πάνω από 15.500 σημεία σε όλη τη χώρα.

Με τη σειρά μου, επισκέφτηκα την ιστοσελίδα τους για να βρω το κοντινότερο σημείο από το σπίτι μου. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο ότι μένω στο Κέντρο, πάντως εμφανίστηκαν στον χάρτη 9 σημεία Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. σε ακτίνα μικρότερη των 5χλμ. οπότε όλα τα χαλασμένα ή απαρχαιωμένα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά τα άφησα εκεί.

Όπως δεν μου ήταν δύσκολο να αφιερώσω μια μέρα για να καθαρίσω και οργανώσω το πατάρι μου, έτσι δεν ήταν καθόλου δύσκολο να ανακυκλώσω με τον σωστό τρόπο προστατεύοντας το περιβάλλον, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Τέλος, για την ιστορία,  παραθέτω ένα γεγονός που διάβασα στην ιστοσελίδα της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. και με άφησε άναυδη. Γνωρίζατε ότι μόνο για το 2021, από τους 59 χιλ. τόνους συσκευών που συλλέχθηκαν, ο πλανήτης γλίτωσε εξόρυξη μεταλλεύματος σιδήρου που αντιστοιχεί σε 48 κλειστά γηπέδα μπάσκετ;

 

Πηγή: Athensvoice.gr

Περισσότερα