Συχνές Ερωτήσεις
Ανακυκλώνονται όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα ή λειτουργούν με μπαταρία. Πιο συγκεκριμένα ανακυκλώνονται όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων και τα δοχεία τόνερ και μελανιών.
Δείτε εδώ τα κριτήρια καθορισμού ΑΗΗΕ.
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε τις συσκευές μας σε πάνω από 15.500 σημεία συλλογής σε ολόκληρη τη χώρα, σε καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, αλυσίδες super market, οργανισμούς, επιχειρήσεις και φορείς αλλά και σε δημοτικά σημεία, όπως Δημαρχεία, ΚΕΠ, και ΚΑΠΗ.
Πολλές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν εν δυνάμει επικίνδυνα στοιχεία σε κατασκευαστικά τους μέρη, όπως βαρέα μέταλλα ή ουσίες που προσβάλλουν τη στοιβάδα του όζοντος και επηρεάζουν το θερμικό δυναμικό του πλανήτη. Τα στοιχεία αυτά γίνονται επικίνδυνα μόνο όταν απορριφθούν ως «κοινά» απόβλητα και δεν τα διαχειριστούμε περιβαλλοντικά ορθά.
Για όσο διάστημα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, οι συσκευές δεν είναι επικίνδυνες. Στην περίπτωση, όμως που δεν τις διαχειριστούμε σωστά αφού φτάσουν στο τέλος της χρήσιμης ζωής τους, υπάρχει ο κίνδυνος τα βλαβερά υλικά που περιέχουν να διαφύγουν στο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι συσκευές να παραδίδονται στα σωστά σημεία συλλογής της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και να μην καταλήγουν στους κάδους σκουπιδιών.
Οποιοδήποτε κατάστημα πωλεί ηλεκτρικές συσκευές είναι υποχρεωμένο βάσει νομοθεσίας να παραλάβει την παλιά σας συσκευή. Επιπλέον, τα καταστήματα που διαθέτουν χώρους πώλησης ΗΗΕ εμβαδού τουλάχιστον 400 m2, πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν απόρριψης μικροσυσκευών χωρίς υποχρέωση αγοράς αντίστοιχης συσκευής. Στην πράξη, όλες οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και πολλά ανεξάρτητα καταστήματα πανελλαδικά διαθέτουν κάδο ανακύκλωσης μικροσυσκευών στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. Σε περίπτωση που κάποιο κατάστημα δεν σας εξυπηρετήσει, μπορείτε να απευθυνθείτε στη διεύθυνση του καταστήματος ή στην Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.
Εξαρτήματα παραλαμβάνουμε μόνο εάν αυτά κυκλοφορούν και μεμονωμένα στην αγορά.
Το Σύστημα έχει ορίσει χρηματοδοτικό πλαίσιο αμοιβής των Δήμων, βάσει στόχων συλλογής ανά κάτοικο.
Ναι, με την προϋπόθεση ότι έχουν όλα τα κατασκευαστικά τους μέρη. Σε κάθε περίπτωση η ακεραιότητα των συσκευών που απορρίπτονται διευκολύνει το δύσκολο έργο της αποσυναρμολόγησης και της αφαίρεσης των επικινδύνων στοιχείων.
Εξαρτήματα παραλαμβάνουμε μόνο εάν αυτά κυκλοφορούν και μεμονωμένα στην αγορά.
Η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα. Ως ΣΣΕΔ ΑΗΗΕ, εννοείται ο φορέας που είναι αρμόδιος για τις εργασίες συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, επαναχρησιμοποίησης και επεξεργασίας των ΑΗΗΕ και των κατασκευαστικών τους μερών, με τελικό στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών για το περιβάλλον ουσιών και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων. Η εταιρεία μας έχει εγκριθεί από το Y.ΠE.XΩ.ΔE και καλύπτει όλες τις κατηγορίες των προϊόντων ΗΗΕ και έχει οργανώσει και διαχειρίζεται τη συλλογή και ανακύκλωση ΑΗΗΕ για όλη την Ελληνική επικράτεια. Κύριο μέλημά μας είναι η χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης, ώστε στο άμεσο μέλλον να μειωθούν οι εισφορές ανακύκλωσης που καλούνται να καταβάλλουν οι παραγωγοί – συνεργάτες μας. Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. εποπτεύεται και ελέγχεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο οποίος εκτός των άλλων, τηρεί και το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ) και επιβάλλει κυρώσεις σε μη συμμορφωμένους με τη νομοθεσία παραγωγούς (όπως ορίζεται από το άρθρο 21 της ΚΥΑ 23615).
Η ένταξη στην Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. απαλλάσσει τους συμβαλλόμενους παραγωγούς από την ευθύνη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση Ελληνική νομοθεσία για τη διαχείριση των ΑΗΗΕ, συμμετέχοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων όπως και στην κυκλική οικονομία.
Υπόχρεος παραγωγός, σύμφωνα με το νόμο, είναι αυτός που κατασκευάζει ή/και εισάγει προϊόντα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού και τα διαθέτει στην ελληνική αγορά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νόμο, υπόχρεος παραγωγός θεωρείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ανεξάρτητα από ποια τεχνική πωλήσεων χρησιμοποιεί:
1. είναι εγκατεστημένο σε κράτος μέλος της Ε.Ε. και κατασκευάζει ΗΗΕ με την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του ή αναθέτει τον σχεδιασμό ή την κατασκευή ΗΗΕ, τον οποίο θέτει στην αγορά με την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του εντός της επικράτειας του εν λόγω κράτους μέλους,
2. ή είναι εγκατεστημένο σε κράτος μέλος της Ε.Ε. και μεταπωλεί εντός της επικράτειας του εν λόγω κράτους μέλους με την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του, εξοπλισμό παραγόμενο από άλλους προμηθευτές, όπου ο μεταπωλητής δεν θεωρείται Παραγωγός εφόσον η μάρκα του Παραγωγού αναγράφεται στον εξοπλισμό σύμφωνα με το σημείο (1)
3. ή είναι εγκατεστημένο σε κράτος μέλος της Ε.Ε. και διαθέτει στην αγορά του εν λόγω κράτους μέλους, κατ’ επάγγελμα, ΗΗΕ από τρίτη χώρα ή από άλλο κράτος μέλος, ή
4. πωλεί ΗΗΕ μέσω εξ’ αποστάσεως επικοινωνίας απευθείας σε ιδιωτικά νοικοκυριά ή χρήστες, πλην των ιδιωτικών νοικοκυριών σε κράτος μέλος της Ε.Ε., και είναι εγκατεστημένος σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα.
5. Στην περίπτωση εξ αποστάσεως πώλησης αγαθών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τα οποία εμπίπτουν σε ΠΔΕΠ, η υποχρέωση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του παραγωγού που απορρέουν από ΠΔΕΠ βαρύνει τον διαχειριστή της διαδικτυακής πλατφόρμας πώλησης εκτός εάν ο πωλητής του αγαθού προσκομίζει στη διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης πιστοποιητικό εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΜΠΑ).
Εάν εκτός από παραγωγός, τυγχάνει κάποιος να είναι και διακινητής-διανομέας ΗΗΕ (εκείνος που προμηθεύεται ΗΗΕ από την εγχώρια-ελληνική αγορά) οφείλει να προμηθεύεται τα προϊόντα του από εγγεγραμμένους στο ΕΜΠΑ παραγωγούς (σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγραφος 2.1.2 της ΚΥΑ 23615).
Ως ΗΗΕ, εννοούμε οποιαδήποτε συσκευή λειτουργεί με ρεύμα ή με μπαταρία, ή επιπλέον παράγει ή μεταφέρει ρεύμα.
Ενδεικτικό κατάλογο με τα είδη που θεωρούνται ΗΗΕ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα βρείτε εδώ στο άρθρο 23.
Μέσω υπογραφής σύμβασης με την Ανακύκλωση Συσκευών, την αναλυτική διαδικασία της οποίας θα βρείτε εδώ και για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εκπρόσωπό μας κ. Ζουνή Αλέξανδρο, μέσω του τηλ. κέντρου 2105319780 εσωτ. 327.
Ο Αριθμός Μητρώου Παραγωγού (ΑΜΠ) είναι το αποδεικτικό της νομιμότητας ενός παραγωγού και αποκτάται κατόπιν εγγραφής του παραγωγού στην Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. μέσω της υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης στο ΕΜΠΑ από τον ίδιο, πατώντας εδώ. Μέσω του ΕΜΠΑ εκδίδεται το πιστοποιητικό εγγραφής σε αυτό, το οποίο σε συνδυασμό με τη βεβαίωση συμμετοχής που εκδίδεται από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., πιστοποιούν ότι ο παραγωγός είναι σύννομος. Οι παραγωγοί οφείλουν να αναγράφουν τον ΑΜΠ στη σφραγίδα και σε όλα τα φορολογικά τους στοιχεία (τιμολόγια, δελτία αποστολής κλπ).
Πρωταρχική επιδίωξη της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι η καθοριστική συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων, όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, καθώς και ο αποτελεσματικός έλεγχος του κόστους της εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΗΗΕ. Το ποσοστό συλλογής ΑΗΗΕ που έχει τεθεί ως στόχος είναι το 65% του μέσου όρου του βάρους των συσκευών που αγοράστηκαν την προηγούμενη τριετία ή το 85% των ΑΗΗΕ που παράγονται ανά βάρος. Τα κόστη εναλλακτικής διαχείρισης που καλείται η εταιρεία μας να ελαχιστοποιήσει είναι τα κόστη συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των ΑΗΗΕ, όπως επίσης και τα λειτουργικά της, με απώτερο σκοπό την μεγιστοποίηση των ποσοτήτων συλλογής και ανακύκλωσης ΑΗΗΕ.