Φεβρουάριος 2021: 2 δισ. λαμπτήρες ανακυκλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Φεβρουάριος 2021: 2 δισ. λαμπτήρες ανακυκλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. - Κεντρική Εικόνα

Με αφορμή την επίτευξη της ανακύκλωσης 2 δισεκατομμυρίων λαμπτήρων από τα 19 μέλη του ευρωπαϊκού συνδέσμου Eucolight, πραγματοποιήθηκε στις 10/2/2021 webinar με ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα agenda.

 

Κατά τη διάρκεια του webinar τονίστηκε πως η συλλογική αυτή επιτυχία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Πρωταρχικό ρόλο διαδραμάτισε η έγκαιρη ένταξη των κατασκευαστών λαμπτήρων στο αρμόδιο Σύστημα κάθε χώρας, από τα πρώτα κιόλας χρόνια εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διαχείριση των ΑΗΗΕ. Βεβαίως, τα αποτελέσματα δε θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί χωρίς τις συνεχείς προσπάθειες των Συστημάτων που αποτελούν μέλη της EucoLight να αναπτύξουν το δίκτυο συλλογής λαμπτήρων, να προωθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης των συγκεκριμένων αποβλήτων και να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές.

 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Gfk που διεξήχθη το 2020, το 80% των Ευρωπαίων πολιτών αναγνωρίζουν ποιο είναι το σωστό σημείο για την απόρριψη των καμένων λαμπτήρων τους. Παράλληλα, το δίκτυο συλλογής λαμπτήρων έφτασε να αριθμεί πάνω από 127.000 σημεία σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων δημοτικών σημείων, καταστημάτων, εταιρειών και οργανισμών.

 

Η ανακύκλωση άνω των 250.000 τόνων λαμπτήρων είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς  απομακρύνθηκε από αυτή την τεράστια ποσότητα ο ιδιαίτερα βλαβερός υδράργυρος. Επίσης,  ανακτήθηκαν σπάνιες γαίες και χρήσιμες πρώτες ύλες, όπως γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό που θα επιστρέψουν στην παραγωγή νέων προϊόντων.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης για ακόμα μια φορά υπογραμμίστηκε πως όσοι πωλούν online υποχρεούνται να συμμορφώνονται με την αρχή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού. Κατά συνέπεια, συμφωνήθηκε από τα μέλη να συνεχίσουν να προωθούν το ζήτημα του online free riding σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Επίσης, παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα ΑΗΗΕ, η σημασία της αρχής της ευθύνης του παραγωγού και το μέλλον της ανακύκλωσης & της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένη τη συνάντηση στο παρακάτω link: https://www.eucolight.org/webinar-2-billion-lamps-recycled

What

ΤΙ

μπορώ να ανακυκλώσω;

How

ΠΩΣ

μπορώ να ανακυκλώσω;

Where

ΠΟΥ

μπορώ να ανακυκλώσω;