Δεκέμβριος 2019: Διήμερη εκδήλωση για τη «Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Κυκλική Οικονομία»

Δεκέμβριος 2019: Διήμερη εκδήλωση για τη «Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Κυκλική Οικονομία» - Κεντρική Εικόνα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διήμερη εκδήλωση για τη «Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Κυκλική Οικονομία» στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το έργο LIFE RE-WEEE σε συν-διοργάνωση με το 4ο ανοιχτό συνέδριο του έργου H2020 COLLECTORS και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019 επίσκεψη στο ΚΔΤ Ωραιοκάστρου, με την παρουσία του Δημάρχου Ωραιοκάστρου, κ. Παντελή Τσακίρη. Στο ΚΔΤ παραβρέθηκαν 25 συμμετέχοντες, εκπρόσωποι Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι εκπρόσωποι του έργου LIFE RE-WEEE. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε Θεματικό Φόρουμ, το οποίο επικεντρώθηκε σε μοντέλα συνεργασίας Δήμων και ιδιωτικού τομέα για τη λειτουργία μονάδων Προετοιμασίας για Επαναχρησιμοποίηση ΑΗΗΕ. Επίσης, παρουσιάστηκε το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας του ΚΔΤ Ωραιοκάστρου, καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα και επίδειξη των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στη μονάδα (παραλαβή, ταξινόμηση, οπτικός έλεγχος, περαιτέρω εργασίες προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή ημερίδας στις 11 Δεκεμβρίου 2019 στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση άνοιξε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις που αφορούν στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Ζεϊμπέκης.

Ο γενικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η εφαρμογή στρατηγικών της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Η ημερίδα διεξήχθη σε 3 θεματικές ενότητες, όπου εξετάστηκαν οι τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, οι πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων που απαιτούνται για την επίτευξη των επικείμενων στόχων ανακύκλωσης της Ε.Ε., καθώς επίσης η ανάγκη προσαρμογής των σημερινών πρακτικών συλλογής αποβλήτων για την μεγιστοποίηση της ανάκτησης μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν αποτελέσματα και καλά παραδείγματα που απορρέουν από την υλοποίηση των 2 έργων LIFE RE-WEEE και H2020 COLLECTORS.

Στην ημερίδα συμμετείχαν 106 άτομα από 60 διαφορετικούς φορείς, οργανισμούς και εταιρείες από την Ευρώπη και την Ελλάδα, σχετικές με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη διαχείριση αποβλήτων, την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και κοινωνικές επιχειρήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.reweee.gr

What

ΤΙ

μπορώ να ανακυκλώσω;

How

ΠΩΣ

μπορώ να ανακυκλώσω;

Where

ΠΟΥ

μπορώ να ανακυκλώσω;