Ιούλιος 2019: Online free riding

Ιούλιος 2019: Online free riding - Κεντρική Εικόνα

Το online free riding είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πανευρωπαϊκά τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΗΗΕ, αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δημιουργεί ανισονομία στην αγορά, επιβαρύνει ιδιαίτερα όσους σύννομους παραγωγούς έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της χρηματοδότησης της εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΗΗΕ και ταυτόχρονα δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όσους δεν συντάσσονται με το νομοθετικό πλαίσιο.

 

Οι πωλήσεις των εταιρειών, που πωλούν αποκλειστικά μέσω e-shop ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα, χωρίς να έχουν ενταχθεί σε αντίστοιχο σύστημα, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 5% με 10% των πωλήσεων στην Ευρώπη, ενώ σε κάποια προϊόντα αγγίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά, όπως 40% στα tablets και 88% στα fitness watches. Οι σύνδεσμοι WEEE Forum και Eucolight, στους οποίους συμμετέχει η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, πραγματοποίησαν πρόσφατα διαβουλεύσεις με στελέχη της Commission, με σκοπό να περιοριστεί το φαινόμενο.

 

Σύμφωνα με τους δύο Συνδέσμους, ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης του online free riding είναι η επικαιροποίηση της νομοθεσίας που θα ορίζει τις online πλατφόρμες ως παραγωγούς και η εφαρμογή νέων μέτρων, όπως οι έλεγχοι νομιμότητας από τελωνεία και κρατικές οικονομικές υπηρεσίες, καθώς και η συνεργασία εταιριών πιστωτικών καρτών και ταχυμεταφοράς μόνο με σύννομες εταιρίες. Επίσης, προτάθηκε η δημιουργία στοχευμένων καμπανιών για την ενημέρωση και εκπαίδευση των online επιχειρήσεων του κλάδου σχετικά με τις υποχρεώσεις τους ως παραγωγοί ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

 

Σύντομα αναμένεται από τη Commission έγγραφο κατευθύνσεων σχετικά με το θέμα.

What

ΤΙ

μπορώ να ανακυκλώσω;

How

ΠΩΣ

μπορώ να ανακυκλώσω;

Where

ΠΟΥ

μπορώ να ανακυκλώσω;