Home Be a Better Recycler Ανακύκλωση ψυγείου: Μην βάζεις τη σωτηρία του πλανήτη στον πάγο!

Ανακύκλωση ψυγείου: Μην βάζεις τη σωτηρία του πλανήτη στον πάγο!

Πόσες φορές έχεις ανοίξει αυτή την πόρτα, για να δεις τι έχει μέσα; Πόσες φορές σηκώθηκες τη νύχτα και έψαχνες κάτι, αλλά δεν ήξερες τι; Ε, κάποια στιγμή θα χαλούσε το ψυγείο σου… Τώρα τι σκέφτεσαι να το κάνεις; Μη το αφήσεις στο πεζοδρόμιο! Μπορείς να συμβάλεις στην προστασία του πλανήτη με την ανακύκλωση ψυγείου!

Γιατί είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε τα ψυγεία μας;

Όταν σκεφτόμαστε ανακύκλωση, έρχονται στο μυαλό μας υλικά, όπως πλαστικά μπουκάλια, χαρτί και τα κουτάκια αλουμινίου. Η ανακύκλωση αν και μέρος των σύγχρονων περιβαλλοντικών πρακτικών,  συχνά παραβλέπεται  όταν η συζήτηση φτάνει στις οικιακές συσκευές , όπως ψυγεία. Η ανακύκλωση των ψυγείων αποτελεί  επιτακτική  ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος για να αποφευχθεί η διαρροή ουσιών όπως έλαια και ψυκτικά, στο έδαφος, στα υπόγεια ύδατα ή στον αέρα..

Ανακύκλωση ψυγείου: Μην βάζεις τη σωτηρία του πλανήτη στον πάγο!

Ανακύκλωση ψυγείου: Ποια μέρη ενός ψυγείου οδηγούνται για εναλλακτική διαχείριση;

 1. Ψυκτικά Μέσα:  Περιέχουν ουσίες όπως χλωροφθοράνθρακες (CFC) και υδροφθοράνθρακες (HFC) που αποτελούν αέρια του θερμοκηπίου και συμβάλλουν στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος, και στην κλιματική αλλαγή . Η ορθή συλλογή  και διαχείρισή τους  αποτρέπει την απελευθέρωση αυτών των επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα, ενώ μέσω τεχνικών καθαρισμού και αναγέννησης υπάρχει η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής τους
 2. Μέταλλα : Τα ψυγεία περιέχουν μέταλλα όπως χάλυβας, αλουμίνιο και χαλκός. Η ανακύκλωση αυτών των μετάλλων μειώνει την ανάγκη εξόρυξης και επεξεργασίας νέων υλικών, διατηρώντας φυσικούς πόρους και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας.
 3. Πλαστικά και Γυαλί Τα πλαστικά μέρη και το γυαλί από τα ράφια και τις πόρτες μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν  για να δημιουργηθούν νέα προϊόντα, μειώνοντας τα απορρίμματα και την ανάγκη για νέα πρώτες ύλες.
 4. Απόβλητα Λιπαντικά Έλαια (ΑΛΕ) :  Η ορθή συλλογή  και διαχείρισή τους συμβάλει στο  να αποφευχθούν τυχόν διαρροές στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα . Η σωστή διαχείρισή τους, εφαρμόζει τεχνικές διαχωρισμού και αναγέννησης, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή τους.
 5. Μονωτικό υλικό (Αφρός πολυουρεθάνης): Περιέχει συχνά επιβλαβείς ουσίες που μπορούν να διαρρεύσουν και να ρυπάνουν τον αέρα, το έδαφος και το νερό. Η ορθή διαχείρισή του αποτρέπει την  περιβαλλοντική ρύπανση.

Ποια είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακύκλωση ψυγείων;

 1. Μείωση  εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: Τα ψυκτικά μέσα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω εμπεριέχουν αέρια που συμβάλουν στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος και στην αύξηση της συγκέντρωσης των  αερίων , του θερμοκηπίου. Όταν αυτά απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ορθή διαχείρισή τους, μειώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
 2. Διατήρηση Φυσικών Πόρων: Τα ψυγεία κατασκευάζονται από μια ποικιλία υλικών, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων όπως χάλυβας, αλουμίνιο και χαλκός, καθώς και πλαστικών και γυαλιού. Με την ανακύκλωση τους, ανακτούμε αυτά τα πολύτιμα υλικά, μειώνοντας την ανάγκη εξαγωγής πρώτων υλών από τη γη. Η διατήρηση των φυσικών πόρων βοηθά στη προστασία των οικοσυστημάτων και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας που σχετίζεται με την εξόρυξη και την κατασκευή νέων υλικών.
 3. Δημιουργία Θέσεων Εργασίας: Η ανακύκλωση αποτελεί πηγή απασχόλησης. Από τους εργαζόμενους που συντονίζουν τις εργασίες διαχείρισης των ΑΗΗΕ μέχρι εκείνους που συλλέγουν και επεξεργάζονται παλιές συσκευές ή και τους  μηχανικούς που σχεδιάζουν και συντηρούν εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, ο τομέας αυτός,  παρέχει θέσεις εργασίας σε διάφορα επίπεδα δεξιοτήτων. Με μια μικρή συνήθεια που μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας από εμάς, συμβάλλουμε στη διατήρηση αλλά  και στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης..
 4. Πρόληψη διαρροών επικίνδυνων ουσιών : Απόβλητα Λιπαντικά Έλαια  (ΑΛΕ) και Αφρός  πολυουρεθάνης η ορθή διαχείρισή  τους αποτρέπει τη πιθανή ρύπανση  εδάφους και υπόγειων υδάτων, με σημαντικές   επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγείακαι το περιβάλλον.
 5. Μείωση των Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Απορριμμάτων (ΑΗΗΕ): Τα ΑΗΗΕ είναι το ταχύτερα αυξανόμενο ρεύμα αποβλήτων  παγκοσμίως.. Με την ορθή διαχείρισή τους  (προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση)μετριάζεται ο όγκος των ΑΗΗΕ, μειώνοντας τη χρήση γης, την εξάρτηση από πρώτες ύλες, τις επιπτώσεις της ρύπανσης και ενισχύοντας την υπεύθυνη διαχείριση τους.
 6. Ηθική Αξία:  Η ανακύκλωση δεν αφορά μόνο σε  συμμόρφωση . Έχει να κάνει με την προσωπική ευθύνη για το αποτύπωμά μας στον πλανήτη, αναγνωρίζοντας ότι οι ενέργειές μας σήμερα επηρεάζουν τις μελλοντικές γενιές. Αφορά τη λήψη επιλογών που προάγουν τη βιωσιμότητα και το αμοιβαίο ενδιαφέρον για ένα καλύτερο μέλλον..

Ανακύκλωση ψυγείου: Πώς μπορώ να ανακυκλώσω το ψυγείο μου;

Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Μπορείς λοιπόν να ανακυκλώσεις το ψυγείο σου σε συνεννόηση με τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών κατά την αγορά νέου ή με την υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου.

Επικοινώνησε με την Ανακύκλωση Συσκευών στο 210 5319780 ή στο info@electrocycle.gr για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Μάθε περισσότερα για την ανακύκλωση οικιακών συσκευών  και κάνε  ένα βήμα προς ένα πιο πράσινο και καθαρό μέλλον.

Περισσότερα

Η Ανακύκλωση Συσκευών στο Eucolight Conference 2024

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. βρέθηκε στο διήμερο συνέδριο «Eucolight Conference 2024» στη Βενετία. Στο πλαίσιο του συνεδρίου η Θεοδώρα Σκιαδά, Μηχανικός Περιβάλλοντος & Sustainability Expert από την Ανακύκλωση

Κάδοι ανακύκλωσης συσκευών

Κάδοι ανακύκλωσης συσκευών: Βάλε έναν τώρα και εσύ στην επιχείρηση σου και γίνε συνεργάτης μας για ένα καλύτερο αύριο!

Μέσα σε κάθε επιχείρηση υπάρχουν πολλά αντικείμενα που μπορούν να ανακυκλωθούν όπως πληκτρολόγια, ποντίκια, υπολογιστές, επαγγελματικός εξοπλισμός, λαμπτήρες, μελάνια, κ.ά. και όπως είναι λογικό σε

Ο Δήμος Αθηναίων και η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. κυκλοφορούν στην πόλη της Αθήνας με το Van της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών.

Η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., εξελίσσεται και παρουσιάζουν το Van της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών! Το ειδικά διαμορφωμένο Van θα επισκεφθεί