Home Be a Better Recycler 7 συσκευές που έχετε κρατήσει από τα 90s και ήρθε η στιγμή να αποχωριστείτε
Ανακύκλωση Συσκευών - 7 συσκευές που έχετε κρατήσει από τα 90s και ήρθε η στιγμή να αποχωριστείτε - _ipod

7 συσκευές που έχετε κρατήσει από τα 90s και ήρθε η στιγμή να αποχωριστείτε

Είτε τις κρατάτε λόγω νοσταλγίας, είτε έχουν χαλάσει και δεν ξέρετε πού πρέπει να πάνε, η απάντηση σε όλα είναι στους κάδους της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.

Όπως εκείνο το CD player που συνόδευε κάθε σχολική εκδρομή – ακόμα και αν με κάθε κούνημα του πούλμαν το CD «κόλλαγε» -, τα ακουστικά με καλώδιο, την gaming κονσόλα που πλέον μετράει δεκάδες μοντέλα πίσω και τόσα άλλα που βρίσκονται κάπου μέσα στο σπίτι, θαμμένα κάτω από στρώματα σκόνης.

Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά δεν λειτουργούν πια, κι ας είμαστε ειλικρινείς: το κινητό με τα κουμπιά, δεν σου χρειάζεται πια. Ευτυχώς για εμάς τους “hoarders” βέβαια, υπάρχει η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., που έχει αναλάβει να στείλει όλα αυτά τα αντικείμενα και πολλά ακόμη, εκεί που ανήκουν. Στην ανακύκλωση, φυσικά. Ήρθε η ώρα να στο πούμε. Η συλλογή σου από τα 90s χρειάζεται να φύγει από τα ντουλάπια και τα συρτάρια, όπως και όλα εκείνα τα αντικείμενα που δε χρησιμοποιείς ή δε λειτουργούν και για κάποιο λόγο επιμένεις να τα κρατάς σαν να είναι θησαυροί. Ευγενική υπενθύμιση: η χαλασμένη λάμπα δεν πρόκειται να σου χρησιμεύσει πουθενά στο μέλλον.

Γι’ αυτό κι εμείς φτιάξαμε μια λίστα με όλα τα αντικείμενα που πιθανόν πιάνουν χώρο στα ντουλάπια, τα συρτάρια και στα διάφορα δωμάτια του σπιτιού (από το τότε και το σήμερα) για να σε βοηθήσουμε να κάνεις αυτό που χρειάζεται: να τα ανακυκλώσεις. Κι όταν τα συγκεντρώσεις όλα, μπορείς να μπεις στο electrocycle.gr και να βρεις το κοντινότερό κάδο Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., από τα περίπου 15.500 σημεία συλλογής σε όλη την χώρα, και έτσι να τα αποχαιρετήσεις.

CD player

Το αγαπημένο CD player όλων που συνόδευσε τόσες και τόσες στιγμές. Εκεί ακούσαμε τα πρώτα μας CD, τα albums που έχουν χαρακτηρίσει τόσες αναμνήσεις και που με δυσκολία έπρεπε να κουβαλάμε όλα τα απαραίτητα για να ακούσουμε τη μουσική μας. Οι πιθανότητες λένε πως το παλιό CD player είτε δε δουλεύει πια, είτε δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Οπότε, απευθείας ανακύκλωση.

https://www.traditionrolex.com/38

Παλιό κινητό

Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για το συγκεκριμένο, μιας που όλοι πλέον έχουμε από ένα smartphone. Λίγα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς με ένα παλιό κινητό με κουμπιά (εκτός από το να παίξει φιδάκι) σε περίπτωση που αυτό λειτουργεί, δηλαδή. Κι αν έχετε περισσότερα από ένα παλιά κινητά, τότε κι αυτά καλό θα ήταν να βρεθούν όλα μαζί σε έναν κάδο ανακύκλωσης – το ίδιο ισχύει και για τους παλιούς φορτιστές των κινητών αυτών. Σημ.: Πριν το αποχωριστούμε, διαγράφουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.

MP3 player

Λίγο μετά το CD player ήρθε και το MP3 που έπιανε λιγότερο χώρο μεν, αλλά χωρούσε συγκεκριμένο αριθμό κομματιών. Ναι, ίσως να είναι μικρό και να μην «ενοχλεί», αλλά με τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας λογικά δεν θα χρησιμοποιηθεί ξανά. Είναι μια καλή στιγμή να βρεθεί κι αυτό στην ανακύκλωση.

Παλιά gaming κονσόλα

Καταλαβαίνουμε πως ειδικά οι gaming κονσόλες διατηρούν έναν πολύ συγκεκριμένο αέρα νοσταλγίας για gamers και μη, αλλά με όλα τα νέα μοντέλα και τα εξαιρετικά γραφικά τους, πόσο πιθανό είναι να τις χρησιμοποιήσεις ξανά; Επίσης, μη ξεχάσεις να δώσεις για ανακύκλωση και τα τηλεχειριστήριά τους που βρίσκονται ίσως κουβαριασμένα με τα καλώδιά τους σε κάποιο συρτάρι.

Ο υπολογιστής που λειτουργεί μόνο με Windows ’99

Ξεχνάει κανείς τα ατελείωτα λεπτά που έκανε να ανοίξει ο υπολογιστής ή το πόση ώρα χρειαζόταν για να συνδεθεί στο ίντερνετ; Κάποιοι το θυμόμαστε ακόμα. Ίσως να μην έχεις κρατήσει εκείνον τον ογκώδη υπολογιστή, αλλά αν για οποιονδήποτε λόγο κάπου στο σπίτι σου υπάρχουν παλιές οθόνες, towers ή ξεχασμένα ποντίκια που δε λειτουργούν, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Χαλασμένες λάμπες και φωτιστικά

Ακόμα κι αν αυτά δεν τα έχετε κρατήσει από τη δεκαετία των 90s, το πιθανότερο είναι πως δεν λειτουργούν και δεν θα λειτουργήσουν. Ωστόσο, αντί να πετάξεις τις λάμπες που χάλασαν στα σκουπίδια, κάπου εδώ να σου πούμε ότι και οι λάμπες ανακυκλώνονται. Όσο για φωτιστικά που σκέφτεστε να επιδιορθώσετε «κάποια στιγμή» πάλι οι πιθανότητες λένε πως δεν θα συμβεί. Κάτι ακόμα για την ανακύκλωση.

Το παλιό ψυγείο που υπολειτουργεί

Πάνω σε αυτό δεν έχουμε να πούμε πολλά. Από όποια δεκαετία κι αν προέρχεται το ψυγείο, υπολειτουργεί και είναι ενεργειακά κοστοβόρο κι αυτό αποτελεί πρόβλημα τόσο για τους λογαριασμούς μας όσο και για περιβάλλον. Ίσως να έχεις αγοράσει ήδη καινούριο και να έχεις τοποθετήσει το παλιό στην αποθήκη για να πεταχτεί κάποια στιγμή. Η στιγμή είναι τώρα και όχι για την άκρη του δρόμου δίπλα στον κάδο σκουπιδιών, αλλά για την ανακύκλωση. Μάλιστα, για τέτοια ογκώδη αντικείμενα μπορείς να ζητήσεις από τα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών να παραλάβουν από το χώρο σου την συσκευή χωρίς αυτό να προϋποθέτει αγορά νέας, είτε να συνεννοηθείς με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου σου να τα παραλάβει έξω από το σπίτι σου, συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, είτε μιλάμε για παλιές και ξεχασμένες συσκευές σε κάποιο συρτάρι ή σε κάποια αποθήκη, είτε για ηλεκτρικές συσκευές που δεν λειτουργούν, καμένες λάμπες και άδεια μελανοδοχεία του σήμερα, όλα έχουν θέση στους κάδους της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε..

Πηγή: Lifo.gr

Περισσότερα
Ανακύκλωση Συσκευών Μαζί με την ACS

Ανακύκλωση Συσκευών Μαζί με την ACS

Πόσες συσκευές που δεν χρησιμοποιείς έχεις ξεχασμένες στο συρτάρι σου; Πόσες φορές είπες να τις ανακυκλώσεις και δεν έφτασες ποτέ μέχρι τους ειδικούς κάδους; Δεν